Programe & Activitati 2002

Program

1. Organizarea comemorarii generalului Stefan Gusa, in Garnizoana Buzau –ceremonial militar si biserica din satul Spataru-ceremonial religios, la data mortii (28 martie), a zilei si in 22 decembrie.

2. Efectuarea demersurilor in vederea obtinerii aprobarilor necesare pentru instituirea si decernarea unei diplome si a unui premiu “General Stefan Gusa” pentru seful de promotie al Scolii de Aplicatie pentru Tancuri si Auto “ Mihai Viteazul “ din Pitesti.

3. Completarea fondului documentar al fundaţiei cu mărturii, fotografii, imagini video legate de viaţa si activitatea generalului Guşă. Organizarea arhivei fundatiei.

4. Sprijinirea financiară a Şcolii de aplicaţie pentru Tancuri şi Auto” Mihai Viteazul” din Piteşti în finalizarea amenajarii sălii de protocol .(definitivarea confectionarii si instalarii placilor de onoare cu numele sefilor de promotie si comandantilor scoplii

5. Organizarea impreuna cu Universitatile din Pitesti si Lugoj a Sesiunii anuale nationale de comunicari stiintifice a studentilor din facultatile de istorie.

6. Promovarea sistematică a cărţilor editate cu sprijinul fundaţiei în ziarele si reviste (Redeşteptarea, Natiunea , Observatorul Militar etc) si prezentarea cestora la posturile de radio locale sau nationale.

7. Promovarea media a manifestarilor stiintifice realizate in cooperare cu alte institutii de invatamant superior. (TVR, Radio Romania Actualitati, Ten TV, etc)

8. Pregatirea pentru publicare si publicarea in limba franceza a culegerii de istorie intitulata “Noi perspective de cercetrae in istoriografia militara”- culegere coordonata de catre Andre Corvisier-Presedintele Comisiei Internationale de Istorie Militara si profesor emerit la Universitatea Sorbonne din Paris.

9. Pregatirea pentru publicare si publicarea volumului al doilea al cartii” Atasatii militari transmit…”, care va acoperi perioada anilor 1930-1938.,

Publicarea de recenzii ale lucrarilor editate sau reeditate sub egida fundatiei.

10. Organizarea de lansari de carte ale lucrarilor realizate cu sprijinul fundatiei.

11. Elaborarea de articole avand ca tematica aportul unor personalitati ale culturii, artei, stiintei si vietii politice din Romania la desfasurarea momentelor deosebite din istoria contemporana si publicarea lor .

12. Continuarea actiunii de distribuire sub forma de donatie a cartilor editate sub egida fundatiei catre unitatile militare si institutii de cultura din tara si strainatate.

13. Elaborarea unui ghid care sa stea la baza realizarii de interviuri cu ofiterii si generalii decorate cu Ordinul militar “Mihai Viteazul” si cu veteranii de razboi.

14. Alcatuirea unui fond documentar cuprinzand marturii audio si video realizate prin intervievarea unor veterani de razboi pe tema:” Marturii din transeele celui de-al doilea Razboi Mondial”.

15. Analiza si elaborarea propunerilor privind solicitarile de sprijinire a unor activitati culturale sau de alta natura adresate fundatiei de catre diferite institutii sau persoane particulare.

16. Ordonarea,sistematizarea,indosarierea si inventarierea arhivei fundatiei.

17. Actualizarea evidentei patrimoniului fundatiei.

1. In ianuarie 2002 a fost dotata sala de conferinţe „General Ştefan Guşă” a Statului Major al Forţelor Terestre cu un sistem de traducere simultană cu 28 de posturi şi un video proiector Philips.

2. A fost donat in prezenta reprezentantilor Statului Major al Fortelor Terestre, Scolii de Aplicatie pentru Tancuri si Auto “Mihai Viteazul” din Pitesti, un bust din bronz al Generalului Ştefan Guşă ce va fi amplasat in sala de protocol.

Fundatia a mai realizat si donat mobilierul si alte obiecte necesare dotarii salii. Totodata au fost refăcute plăcile de onoare din marmură pe care sunt trecute numele şefilor de promoţie şi comandanţilor Şcolii, de la înfiinţare şi până astăzi.

3. Colaborare la organizarea desfasurarii Sesiunii Nationale de comunicari Stiintifice a studentilor din Facultatea de Istorie din Pitesti.

4. In septembrie 2002 – a fost donată o instalaţie de translaţie cu 12 posturi, necesară unităţii militare ce funcţionează în fostul local al Marelui Stat Major.

5. Fundatia a sprijinit editarea si tiparirea lucrarii:

Romani in Europa si in lume. Marturii pentru eternitate
dr. Cristache Gheorghe, dr. Florian Tuca
Editura Europa Nova
Bucuresti, 2002
Atasatii militari transmit….1938-1940
Alesandru Dutu,Lenuta Nicolescu,Alexandru Osca,Andrei Nicolescu
Editura Europa Nova Bucuresti ,.2002

6. 13 noiembrie 2002-ceremonia de inaugurare a noului sediu Butan Gas International Lugoj, sediu ce găzduieşte şi Fundaţia General Ştefan Guşă

7. La 25 noiembrie 2002, la Cercul Militar Naţional are loc lansarea cărţii „Români în Europa şi în lume. Mărturii pentru eternitate” (accesati)

8. Pregatirea materialelor pe teme de istorie pentru sustinerea unei emisiuni periodice intitulate “Caleidoscop istoric” la postul de radio Europa Nova.

9. In 29 noiembrie 2002, la Târgul de carte „Gaudeamus” se face lansarea celor două volume dedicate diplomaţilor militari, activităţii lor în slujba apărării intereselor României interbelice.

10. Fundatia a fost prezenta la Conferinta ”Tendinte in dezvoltarea ciberneticii in mileniul III” organizata la Balie Felix de catre Academia de Cibernetica”Stefan Odobleja” , unde a prezentat un studiu dedicat modului cum a fost perceput de catre contemporani medicul militar- Stefan Odobleja.

Leave A Comment

Veroniki Holding

Grupul Drăgan a luat naștere în anul 1948, odată cu înființarea ButanGas SpA în Italia. În prezent activitatea Grupului Drăgan este coordonată de Veroniki Holding, structură unică de coordonare, fondată în acest sens, în anul 2010, de către doamna Daniela Veronica Gușă de Drăgan.

Contacte

Intrarea Murmurului, nr. 2-4, et. 1, sector 1, 014114 București, Romania

Tel.: +40 21 232 20 31
Fax: +40 21 232 20 40
office.fgsg@fundatiagusa.ro

© Copyright 2024 Veroniki Holding, Inc. Adresă de corespondență: Intrarea Murmurului nr. 2-4, et. 1, Sector 1, București