Programe & Activitati 2004

Program

1. Publicarea in limba franceza a volumului de studii ale unor istorici din Franta,Romania, Germania, Anglia intitulat „Razboi si societate in Europa”.

2. Publicarea unui volum de documente dedicat Misiunii Militare franceze in Romania, condusa de generalul Berthelot in timpul primului razboi mondial”1916-1918-Romania vazuta de generalul francez H.M.Berthelot”

3. Organizarea unor expozitii cu standuri de carti editate sub egida fundatiei cu ocazia unor targuri , simpozioane, sesiuni de comunicari stiintifice etc.

4. Lansare la Paris a volumului „Razboi si societate in Europa” iar apoi mediatizarea si lansarea lucrarii in tara.

5. Organizarea ceremonialelor de comemorare la monumentul generalului Gusa din curtea bisericii din Spataru (28 martie si 22 decembrie)

6. Completarea fondului documentar al fundatiei cu noi marturii documente etc

7. Acordarea unei burse de studiu in strainatate pentru sprijinirea unui student dintr-o academie militara.

8. Prezentarea in mass media a site-ului fundatiei si actualizarea sa permanenta.

9. Atribuirea medaliei comemorative „Gen. Stefan Gusa” unor personalitati militare participante la manifestarile fundatiei.

10. Prezentarea si promovarea media a cartilor editate sub egida fundatiei iar ulterior donarea acestora bibliotecilor cercurilor militare, academiilor,unitatilor militare etc.

11. Selectarea si promovarea actiunilor de sprijinire a solicitarilor pentru publicarea de lucrari de istorie militara.

12. Lansarea la postul de televiziune Europa Nova Lugoj a emisiunii lunare intitulate :”Istoria inedita in cartile editate sub egida Fundatiei General Stefan Gusa”.

13. Editarea sub egida fundatiei la volumului 1 al „Dictionarului Enciclopedic Militar” elaborat de un colectiv de la Academia Fortelor Terestre.

14. Lansarea cartii “Condamnat la adevar”, o carte document despre activitatea generalului Gusa in perioada decembrie 1989.

1. Inaugurarea, la 20 septembrie 2004,in satul natal al generalului Gusa, a localului unei scoli si a unei gradinite . Construite prin eforturile fundatiei, atat scoala cat si gradinita reprezinta o investitie pentru viitor pusa in slujba educatiei , poate cel mai frumos cadou facut copiilor din Spataru si comunitatii, in numele osteanului Stefan Gusa.

Copii au descoperit aici o constructie luminoasa, functionala,dotata cu toate cele necesare unui invatamant civilizat,modern. Salile de clasa,cancelariaprofesorilor, biblioteca, terenul de sport,cabinetul medical , toate au fost amenajate cu migala si dorinta de a oferi conditii pe care putine scoli le au.

2. Fundatia a sprijinit editarea si tiparirea lucrarilor:
– Atasatii militari transmit… 1940-1944 Vol. IV
Coordonatori: Gheorghe Nicolescu
Alesandru Dutu, Lenuta Nicolescu, Alexandru Osca, Andrei Nicolescu
Editura Europa Nova Bucuresti, 2004

– Romani in Europa si in lume. Marturii pentru eternitate
dr. Cristache Gheorghe, dr. FLorian Tuca
Editura Europa Nova Bucuresti, 2002

– Guerre et société en Europe
Coordination générale: Prf. Émérite Dr. André Corvisier
Prof. Dr. Dumitru Preda
Editura Europa Nova Bucuresti, 2004

– Condamnat la adevar – General Stefan Gusa
Daniela Veronica Gusa de Dragan
RAO International Publishing Company Bucuresti, 2004

3. Elaborarea si prezentarea emisiunilor radio cu temele:
-”Misiunea generalului francez Armengaud la Bucuresti (1939)”-4 ianuarie 2004
-„Pagini din istoria ostirii roamne-Regimentul 15 Artilerie”-11 ianuarie 2004
-„1916-1918 Misiunea Militara Franceza si romanii. Perceptii reciproce.” serial- 18 si 25 ianuarie 2004, 1 si 8 februarie 2004
-„Personalitati militare de exceptie in fruntea Armatei Romane in secolul trecut:Generalul Constantin Poenaru”-15 februarie 2004
-„Romani si francezi in primul razboi mondial.Reorganizarea marinei romane”-22 februarie
-„O interpelare inedita in Parlamentul Romaniei intregite.Subiectul:Cantecele ostasesti.”-29 februiarie 2004
-„Documenteinedite despre inceputurile apararii antiaeriene. Doua rapoarte ale atasatului militar roman la Paris ,din primavara anului 1916”-7 martie 2004
-„Personalitati militare de exceptie ale armatei romane in secolul trecut:Generalul banatean Papp Danila”-14 martie 2004
-„Pagini din istoria ostirii romane-Regimentul 4 dorobanti”-21 martie 2004
-„Omul politic Ion Mihalache pe frontul luptei pentru Marea Unire”-28 martie 2004
-„Laureatul Premiului Nobel-George Emil Palade in Armata romana 1914- 1944”- 4 aprilie 2004
-„Scriitorul Camil Petrescu-ofiter al Armatei romane in campania din primul razboi mondial”-11 si 18 aprilie 2004
-„Un drapel al Armatei romane daruit Armatei engleze in 1921, ca simbol al colaborarii in Marele Razboi”-25 aprilie
-„Generalul academician RaduR.Rosetti-distins militar,diplomat si istoric”-2 si 9 mai 2004
-„Contributia Armatei romane la inlaturarea urmarilor Primului razboi mondial.Armata Constructiva 1919-1920”-16 mai 2004
-„Stefan cel Mare-stavila in calea invaziei otomane”-6 iunie 2004
-„Stefan cel Mare –strateg si comandant militar”-13 iunie
-„Ctitoriile lui Stefan cel Mare si viata cultural-religioasa in vremea domniei sale”-20 iunie
-„Personalitatea lui Stefan cel Mare vazuta de contemporani”-27 iunie 2004
-„Mesageri ai armatei americane i Romania dupa primul razboi mondial”-4 iulie 2004

4. Elaborarea si difuzarea emisiunii televizate: -„Istoria inedita in cartile Fundatiei General Gusa”-25 martie ,22 aprilie si 20 mai 2004.

5. Lansarea ,la Ambasada romana din Paris a lucrarii “Razboi si societate in Europa”, cu colaborarea Comisiei Franceze de Istorie Militara. (18 aprilie 2004)

6. Sustiunerea unui ciclu de conferinte pe temele:

-”Armata romana in Razboiul de Independenta din 1877-1878.Pagini inedite din jurnalele de operatii ale unitatilor participante la lupta”, pentru cadrele militare si personalul civil de la Scoala Militara de Aplicatie pentru Tancuri si Auto “Mihai Viteazul” din Pitesti. (29 aprilie 2004)

-“Dovezi ale recunostintei populatiei din Ungaria fata de Armata romana in campania din 1944-1945”, pentru studentii Scolii militare din Pitesti (17 mai 2004).

7. LA 20 decembrie 2004, Librăria Cărtureşti a fost lansat volumul ,,Condamnat la adevăr’’, apărut la editura RAO

8. Organizarea ceremonialelor de comemorare la monumentul generalului Gusa din curtea bisericii din Spataru (28 martie si 22 decembrie)

Programe & Activitati 2003

1. Organizarea comemorarii generalului Stefan Gusa, in Garnizoana Buzau –ceremonial militar si biserica din satul Spataru-ceremonial religios, la data mortii (28 martie), a zilei si in 22 decembrie .

2. Elaborarea a 25 materiale cu subiecte de istorie militara care vor fi inregistrate si transmise la emisiunea sustinuta de Fundatia “General Stefan Gusa” la postul de radio Europa Nova in lunile septembrie 2003-februarie 2004.

3. Organizarea unui simpozion la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj cu ocazia Zilei Armatei, cu tema “Mari personalitati ale romanilor si armata”, cu participarea unor istorici consacrati,cercetatori etc.

4. Organizarea unui simpozion in cintea zilei de 1 Decembrie-Ziua Nationala a Romaniei, cu ocazia aniversarii a 85 de ani de la Marea Unire din 1918 ,cu tema “Armata si Unirea”

5. Definitivarea si editarea volumului de studii in limba franceza cuprinzand colaborari pe teme de istorie militara, volum intitulat “Razboi si societate in Europa”. Lansarea si prezentarea volumului prin elaborarea de recenzii publicate in reviste de specialitate: “Dosarele istoriei”, “Revista de istorieMilitara”, “Document”,”Observatorul Militar”,”Natiunea”.

6. Lansarea si prezentarea media a cartii “Atasatii militari transmit…”, volumul III si pregatirea volumului IV.

7. Efectuarea documentarii, selectarea materialelor si redactarea volumului” Calvarul prizonierilor romani din primul razboi mondial”.

8. Prezentarea unui stand propriu cu cartile editate sub egida fundatiei la targul anual de carte “Gaudeamus”.

9. Donarea si expedierea noutatilor editoriale catre bibliotecile unitatilor militare, universitatilor, institutelor de cercetare etc.

10. Organizarea de catre fundatie a unor conferinte pe teme de istorie militara in garnizoanele Lugoj,Oradea,Cluj,Sibiu,Pitesti,Curtea de Arges,Campulung Muscel, Buzau, Tecuci etc.

11. Completarea fondului documentar al fundatiei cu noi marturii scrise despre generalul Gusa din partea celor care l-au cunoscut si cu care a lucrat in diferite perioade ale vietii sale.

12. Realizarea unei serii de interviuri video cu participanti la cel de-al doilea razboi mondial, generali, ofiteri, cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul.

13. Organizarea impreuna cu Universitatile din Pitesti si Lugoj a Sesiunii anuale nationale de comunicari stiintifice a studentilor din facultatile de istorie.

14. Elaborarea de articole avand ca tematica aportul unor personalitati ale culturii, artei, stiintei si vietii politice din Romania la desfasurarea momentelor deosebite din istoria contemporana si publicarea lor .

15. Analiza si elaborarea propunerilor privind solicitarile de sprijinire a unor activitati culturale sau de alta natura adresate fundatiei de catre diferite institutii sau persoane particulare.

16. Ordonarea,sistematizarea,indosarierea si inventarierea arhivei fundatiei.

17. Actualizarea evidentei patrimoniului fundatiei.

1. Fundatia a sprijinit editarea si tiparirea lucrarii:
Atasatii militari transmit… 1938-1939 Vol. III
Alesandru Dutu, Lenuta Nicolescu, Alexandru Osca, Andrei Nicolescu
Editura Europa Nova
Bucuresti, 2003

2. Organizarea lansarii cartii „Romani in Europa si in lume.Marturii pentru eternitate” la:

– Biblioteca judeteana Arges din Pitesti , la 30 ianuarie 2003
– Muzeul National de Istorie a Romaniei, in 10 februarie 2003, cu ocazia sedintei Uniunii Nationale a Istoricilor din Romania
– Regimentul de artilerie din Garnizoana Tecuci in 25 iulie 2003
– Cercul Militar din Garnizoana Campulung , la simpozionul dedicat Zilei Armatei, 21 octombrie 2003

3. Sustinerea conferintei cu tema „Gheorghe Bratianu si armata” la:

– garnizoana Oradea in 29 mai 2003
– Scoala Militara de Aplicatie pentru Tancuri si Auto „mihai Viteazul” din Pitesti in 5 iulie 2003
– Regimentul de artilerie din Garnizoana Tecuci
– Comandamentul II Operational Buzau

4. Prezentarea tuturor cartilor editate sub egida fundatiei la Congresul International de Istorie Militara desfasurat la Bucuresti in 10-15 august 2003.

5. Sustinerea conferintei cu tema „Medicul militar Stefan Odobleja vazut de contemporani” in Garnizoana Oradea la 29 septembrie 2003.

6. Sustinera conferintei pe tema „Statul Major General si evolutia armatei romane in perioada 1859-2000” la:

– Regimentul de artilerie din Tecuci in 10 octombrie 2003

7. Prezentarea cartii *„Atasatii militari transmit …” volumul III la :

– Academia Fortelor Terestre din Sibiu , 22 octombrie 2003
– Cercul Militar Cluj la simpozionul dedicat Zilei Armate si organizat de Corpul IV Operational-23 octombrie
– sediul Primariei Campulung,cu ocazia sesiunii anuale de comunicari stiintifice a Muzeului Municipal din Campulung-17 octombrie 200
– Universitatea din Pitesti, Facultatea de Istorie,Filosofie si Jurnalism, in 28 noiembrie, la simpozionuldedicat Marii Uniri din 1918.
– Comandamentul II Operational Buzau, la 09 octombrie 2003 *”Sefii Statului Major General 1859-2000 la Regimentul de artilerie din Tecuci

8. Documentare , selectare si prelucrare materiale necesar editarii:

– volumului IV din seria „Atasatii militari transmit…”
– „Razboi si societate in Europa” –volum de studii in limba franceza
– „Calvarul prizonierilor romani in primul razboi mondial”

9. Participarea fundatiei la simpozionul dedicat Zilei Armatei Romane la Cercul Militar Campulung , la 21 octombrie 2003, cu expunerea „Armata romana in primul razboi mondial.Colaborarea romano-franceza” si la simpozionul organizat in 24 octombrie la Brigada Mecanizata din Oradea cu expunerea”Armata romana in primul razboi mondial-colaborarea cu Misiunea Militara franceza condusa de generalul Berthelot”

10. Elaborarea si inregistrarea la Lugoj a 12 emisiuni ce au fost difuzate la Radio Europa Nova

11. Confectionarea a doua vitrine din sticla pentru organizarea unei expozitii cu cartile editate sub egida fundatiei in Scoala Militara de Aplicatie pentru Tancuri si Auto „Mihai Viteazul” din Pitesti.

12. Amenajarea si inaugurarea la Scoala Militara de Tancuri din Pitesti, cu ocazia „Zilei Tanchistilor”a expozitiei de carte editata cu sprijinul fundatiei.

13. Distribuire gratuita de carte:

– „Atasatii militari transmit” vol III –participantilor la Sesiunea de comunicari stiintifice organizata de Muzeul Vrancei din Focsani
– „Romani in Europa si in lume.Marturii pentru eternitate”-40 exemplare catre membrii Uniunii Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere.

– „Atasatii militari transmit „ vol II -200 exemplare catre bibliotecile unitatilor militare.

14. Promovare media a cartilor editate:

– Observatorul Militar nr 34/2003-“Atasatii militari pe frontul invizibil”
– Natiunea nr 220/2003 “Noi marturii cu privire la diplomatia militara”
– Natiunea nr 181 din 8-14 ianuarie si National nr 1784 din 19 ianuarie
– “Romani in Europa si in lume.Marturii pentru eternitate”
– Revista de istorie militra nr 5-6 din ian 2003 ,in Timpul nr 9/2003 si in Dosarele istoriei nr 10/2003
-“Atasatii militari transmit…”

Programe & Activitati 2002

1. Organizarea comemorarii generalului Stefan Gusa, in Garnizoana Buzau –ceremonial militar si biserica din satul Spataru-ceremonial religios, la data mortii (28 martie), a zilei si in 22 decembrie.

2. Efectuarea demersurilor in vederea obtinerii aprobarilor necesare pentru instituirea si decernarea unei diplome si a unui premiu “General Stefan Gusa” pentru seful de promotie al Scolii de Aplicatie pentru Tancuri si Auto “ Mihai Viteazul “ din Pitesti.

3. Completarea fondului documentar al fundaţiei cu mărturii, fotografii, imagini video legate de viaţa si activitatea generalului Guşă. Organizarea arhivei fundatiei.

4. Sprijinirea financiară a Şcolii de aplicaţie pentru Tancuri şi Auto” Mihai Viteazul” din Piteşti în finalizarea amenajarii sălii de protocol .(definitivarea confectionarii si instalarii placilor de onoare cu numele sefilor de promotie si comandantilor scoplii

5. Organizarea impreuna cu Universitatile din Pitesti si Lugoj a Sesiunii anuale nationale de comunicari stiintifice a studentilor din facultatile de istorie.

6. Promovarea sistematică a cărţilor editate cu sprijinul fundaţiei în ziarele si reviste (Redeşteptarea, Natiunea , Observatorul Militar etc) si prezentarea cestora la posturile de radio locale sau nationale.

7. Promovarea media a manifestarilor stiintifice realizate in cooperare cu alte institutii de invatamant superior. (TVR, Radio Romania Actualitati, Ten TV, etc)

8. Pregatirea pentru publicare si publicarea in limba franceza a culegerii de istorie intitulata “Noi perspective de cercetrae in istoriografia militara”- culegere coordonata de catre Andre Corvisier-Presedintele Comisiei Internationale de Istorie Militara si profesor emerit la Universitatea Sorbonne din Paris.

9. Pregatirea pentru publicare si publicarea volumului al doilea al cartii” Atasatii militari transmit…”, care va acoperi perioada anilor 1930-1938.,

Publicarea de recenzii ale lucrarilor editate sau reeditate sub egida fundatiei.

10. Organizarea de lansari de carte ale lucrarilor realizate cu sprijinul fundatiei.

11. Elaborarea de articole avand ca tematica aportul unor personalitati ale culturii, artei, stiintei si vietii politice din Romania la desfasurarea momentelor deosebite din istoria contemporana si publicarea lor .

12. Continuarea actiunii de distribuire sub forma de donatie a cartilor editate sub egida fundatiei catre unitatile militare si institutii de cultura din tara si strainatate.

13. Elaborarea unui ghid care sa stea la baza realizarii de interviuri cu ofiterii si generalii decorate cu Ordinul militar “Mihai Viteazul” si cu veteranii de razboi.

14. Alcatuirea unui fond documentar cuprinzand marturii audio si video realizate prin intervievarea unor veterani de razboi pe tema:” Marturii din transeele celui de-al doilea Razboi Mondial”.

15. Analiza si elaborarea propunerilor privind solicitarile de sprijinire a unor activitati culturale sau de alta natura adresate fundatiei de catre diferite institutii sau persoane particulare.

16. Ordonarea,sistematizarea,indosarierea si inventarierea arhivei fundatiei.

17. Actualizarea evidentei patrimoniului fundatiei.

1. In ianuarie 2002 a fost dotata sala de conferinţe „General Ştefan Guşă” a Statului Major al Forţelor Terestre cu un sistem de traducere simultană cu 28 de posturi şi un video proiector Philips.

2. A fost donat in prezenta reprezentantilor Statului Major al Fortelor Terestre, Scolii de Aplicatie pentru Tancuri si Auto “Mihai Viteazul” din Pitesti, un bust din bronz al Generalului Ştefan Guşă ce va fi amplasat in sala de protocol.

Fundatia a mai realizat si donat mobilierul si alte obiecte necesare dotarii salii. Totodata au fost refăcute plăcile de onoare din marmură pe care sunt trecute numele şefilor de promoţie şi comandanţilor Şcolii, de la înfiinţare şi până astăzi.

3. Colaborare la organizarea desfasurarii Sesiunii Nationale de comunicari Stiintifice a studentilor din Facultatea de Istorie din Pitesti.

4. In septembrie 2002 – a fost donată o instalaţie de translaţie cu 12 posturi, necesară unităţii militare ce funcţionează în fostul local al Marelui Stat Major.

5. Fundatia a sprijinit editarea si tiparirea lucrarii:

Romani in Europa si in lume. Marturii pentru eternitate
dr. Cristache Gheorghe, dr. Florian Tuca
Editura Europa Nova
Bucuresti, 2002
Atasatii militari transmit….1938-1940
Alesandru Dutu,Lenuta Nicolescu,Alexandru Osca,Andrei Nicolescu
Editura Europa Nova Bucuresti ,.2002

6. 13 noiembrie 2002-ceremonia de inaugurare a noului sediu Butan Gas International Lugoj, sediu ce găzduieşte şi Fundaţia General Ştefan Guşă

7. La 25 noiembrie 2002, la Cercul Militar Naţional are loc lansarea cărţii „Români în Europa şi în lume. Mărturii pentru eternitate” (accesati)

8. Pregatirea materialelor pe teme de istorie pentru sustinerea unei emisiuni periodice intitulate “Caleidoscop istoric” la postul de radio Europa Nova.

9. In 29 noiembrie 2002, la Târgul de carte „Gaudeamus” se face lansarea celor două volume dedicate diplomaţilor militari, activităţii lor în slujba apărării intereselor României interbelice.

10. Fundatia a fost prezenta la Conferinta ”Tendinte in dezvoltarea ciberneticii in mileniul III” organizata la Balie Felix de catre Academia de Cibernetica”Stefan Odobleja” , unde a prezentat un studiu dedicat modului cum a fost perceput de catre contemporani medicul militar- Stefan Odobleja.

Veroniki Holding

Grupul Drăgan a luat naștere în anul 1948, odată cu înființarea ButanGas SpA în Italia. În prezent activitatea Grupului Drăgan este coordonată de Veroniki Holding, structură unică de coordonare, fondată în acest sens, în anul 2010, de către doamna Daniela Veronica Gușă de Drăgan.

Contacte

Intrarea Murmurului, nr. 2-4, et. 1, sector 1, 014114 București, Romania

Tel.: +40 21 232 20 31
Fax: +40 21 232 20 40
office.fgsg@fundatiagusa.ro

© Copyright 2024 Veroniki Holding, Inc. Adresă de corespondență: Intrarea Murmurului nr. 2-4, et. 1, Sector 1, București