Ianuarie 19, 2019 02:51:58

REVOLUTIA GENERALULUI GUSA

Ziarul, 21 decembrie 2004

23 decembrie.
Gen. Gusa pleaca din CC, pentru ca nu putea comanda ca lumea, nu avea legaturi sigure (gen. Stanculescu avea sa recunoasca in acest an ca el taia legaturile telefonice. De ce? Poate vom afla din memoriile sale). La Ministerul Apararii l-a gasit instalat pe gen. Militaru, secondat de cativa din FSN, inclusiv Iliescu. Acestia i-au sugerat sa ceara ajutor de la sovietici: "O brigada, un batalion, cat poate sa aiba o brigada sau un batalion?!". Era nevoie mare sa se arate sovieticilor ca sunt in "plan". Gusa isi iese din fire: "Cat voi fi sef al Marelui Stat-Major al Armatei Romane nu voi admite aceasta treaba!" si "Voi faceti ce trebuie facut, dati communicate, adresati-va romanilor, cat lasam vidul asta de putere?!". Dupa putin timp de la convorbire, este sunat de atasatul militar sovietic Mihailov si intrebat daca are nevoie de ajutor. Gusa il suna pe seful Marelui Stat-Major al Armatei sovietice si-i transmite ca nu are nevoie de nici un ajutor. "Retineti, de nici un fel de ajutor!". Gen. Militaru impreuna cu "celula" FSN insista sa-l determine sa-si schimbe hotararea. Refuza categoric. Au fost tot felul de telefoane date la sovietici, unii au cerut cu Gorbaciov, altii cu Tiajelnikov, ambasadorul la Bucuresti. A ramas celebra "interventia" gen. Militaru, inregistrata de Contrainformatii Militare: "Alio, Maskva, ia bil gheneral Militaru!".

OFERTE DE "AJUTOR"

Atasatul militar ungur, col. Arady Sandor, il suna pe gen. Gusa ca sa-i ofere un "ajutor" mai ciudat. Indica niste statii ale Securitatii si ale Directiei de Informatii a Armatei, care emit noaptea si-i sugereaza lui Gusa sa le distruga ca sa scape de teroristi. Lasand la o parte faptul ca stia coordonatele exacte ale statiilor respective, ca doar facea parte din meseria lui, intentia era foarte "prieteneasca". Statiile respective reprezentau practic siguranta nationala. Apoi l-a sunat si Karpati, ministrul Apararii, sa intrebe daca fusesera trimise elicoptere romanesti catre ei. Seful Marelui Stat-Major, gen.Pacec Josef, se ofera si el sa dea un ajutor in munitie.
Vayec, al cehoslovacilor, l-a sunat sa intrebe daca au ramas fara munitie, de parca s-ar fi tras toata munitia de razboi a Romaniei si exista un astfel de pericol.

Document-arhiva MapN:
" In ziua de 23 decembrie 1989, in jurul pranzului, din cabinetul ministrului Apararii Nationale, in prezenta unor reprezentanti ai conducerii FSN se tatoneaza pozitia Armatei sovietice. In acest scop, gen. lt. Nicolae Eftimescu s-a adresat telefonic sefului Marelui Stat-Major al Fortelor Armate ale URSS intrebandu-l daca s-ar putea conta pe un ajutor militar sovietic impotriva teroristilor. Generalul de Armata Moiseev a raspuns ca o asemenea problema poate fi discutata intre cele doua guverne, roman si sovietic. In aceeasi zi, la inapoierea gen. maior Stefan Gusa de la sediul fostului Comitet Central al PCR, acesta a avut o convorbire telefonica directa cu gen. de Armata Moiseev, caruia i-a comunicat ca, in calitate de sef al Marelui Stat-Major al Armatei Romane nu a solicitat si nu va solicita ajutor militar sovietic."

MAREA DIVERSIUNE

24 decembrie.
Nicolae Militaru, general in rezerva, este numit oficial ministru al Apararii, post pe care se instalase din dupa-amiaza zilei de 22 decembrie.

Zilele de 23-24-25 decembrie.
Gen. Gusa: "S-au desfasurat actiuni dirijate, dupa un plan bine stabilit, pentru denigrarea Armatei, provocarea si destabilizarea ei, alaturi de celelalte forte urmarindu-se, in final, destabilizarea intregii tari". Se raportau atacuri dinspre mare, dinspre munte, de peste tot. "OZN"- uri de constructie foarte pamanteana consumau rachete si munitie antiaeriana, se raportau desanturi cu elicoptere, se doborau "elicoptere". Gen. Gusa: "Domnule, daca ati doborat 12 elicoptere, dati-mi si mie o bucatica, macar atat cat s-o inghit. Impotriva cui trageti?". Si totusi, au fost si elicoptere reale. Redam o intamplare din cartea "Razboiul magicienilor" de col. dr. Emil Strainu. Pe 23 decembrie, orele 8.30, unui elicopter care executa misiune de cercetare deasupra Bucurestiului i s-a dat ordin, prin radio, sa sprijine cu foc un divizion de rachete antiaeriene atacat terestru. In acelasi timp, elementele diversioniste infiltrate in retelele de comunicatii ale Armatei au instiintat comandantul divizionului ca va fi atacat de elicoptere ale teroristilor. Elicopterul a fost intampinat cu foc si avariat. In aceeasi carte, la capitolul "Razboi radioelectronic pe lungimea de unda a revolutiei romane", este redat arsenalul impresionant de tehnica diversionista: tinte care simulau o invazie aeriana dinspre Vest, Nord- Vest, Sud, Sud- Est, cu intensitate mai mare in apropierea frontierelor, atacuri simulate in imediata apropiere a unitatilor militare, intretinute si de actiuni reale a unor "turisti- teroristi", care aveau misiunea sa "autentifice" atacul simulat. Diversionistii cunosteau parolele si indicativele de lucru in sistemele de radiocomunicatii ale Armatei, nume de sefi, grade, functii etc. Intrand pe canalele de comunicatii in functiune, telefonice, radio, radioreleu militar, au fost transmise ordine false care urmareau angajarea in lupta a fortelor proprii intr-un "friendly fire" cu urmari tragice. Pe frecventele radio de lucru ale aviatiei se inregistra o avalansa de informatii in limba romana, engleza, araba, turca. Numai in noaptea de 23 au actionat 250 de "tinte" aeriene. In perioada 22- 27 decembrie, au fost semnalate 1.200 de tinte aeriene impotriva careia apararea antiaeriana a tras din rasputeri. Din nefericire, multe asemenea actiuni si-au atins scopul diversionist.
Au fost reperate autovehicule cu numere de inmatriculare straine, ce aveau instalate diferite antene, care isi schimbau permanent locul de emisie. Pe cladirile unor reprezentante straine acreditate in Romania au fost localizate sisteme sofisticate de telecomunicatii, inclusiv prin satelit, care n-au functionat decat pe perioada "revolutiei". In timpul luptelor, militarii au capturat armament netipic Armatei romane cat si dispozitive de bruiaj si de simulare a focului.

« inapoi inainte »