Martie 26, 2019 01:05:55

Interviul acordat de Generalul Ştefan GUŞĂ

Bucuresti, 1993

“Vacek m-a întrebat dacă avem nevoie de munţii. I-am răspuns dur. Eram nervos. Credea că armata româna îşi consumase toate rezervele de muniţie ? ”

Reporter: “Deci cam toţi va ofereau ajutor militar ? ”

“Pe Moisev, sovieticul, eu l-am sunat. Acesta este adevărul istoric. Am făcut-o pentru a-l atenţiona să nu trimită trupele cerute de ceilalţi, indiferent de poziţia şi mărimea lor. Bănuiam că noua conducere nu va mai ţine cont de mine şi va cere ajutor. ”

Reporter: “S-a şi cerut domnule general. Am videocaseta. S-a cerut prin televiziune. ”

Reporter: “În dimineaţa zilei de 23 decembrie 1989 câţiva tineri, pe Magheru, răspândeau zvonul că aţi murit ? S-a încercat lichidarea dumneavoastra ? ”

“Am plecat la Marele Stat Major cu un TAB condus de un ofiţer. Nici acum nu ştiu cum il cheama. M-a scos din foc. Asupra TAB-ului s-a tras. La prânz eram la minister. Am constatat cu stupoare că Militaru era deja în minister, în biroul ministrului. ”

Reporter: “Fusese numit ministru al apărarii prin televiziune. A fost numit şi a doua oară de domnul Ion Iliescu, imediat după sosirea mea la Marele Stat Major”

“Eu am rămas cu o imagine terifianta. Primul lucru care l-a făcut a fost să ridice telefonul special şi să pronunte: ‘Alio, Mascva! Ia bil… ‘ Şi-a făcut o scurtă biografie, prezentându-şi studiile şi cariera militară. Am dispărut urgent din birou. Acest moment a fost pentru mine clarificator: Nicolae Militaru fusese într-adevar agent. Şi nu-şi pierduse relaţiile. Nici accentul rusesc perfect, cu semn moale. ”

Reporter: “Cum s-a făcut destituirea ? ”

“Imediat după ce a fost numit ministru Militaru a chemat prin telefon oamenii pentru a-i numi în funcţii. Gen. Pancea de la Galaţi era un simplu şef de centru militar judeţean. Initial l-a numit şef al Directiei Informaţii, ulterior Comandant al Trupelor de Transmisiuni. De acolo consilier prezidenţial gen. Eftimescu şi viceamiralul Aron, ajutoarele mele, s-au plasat pe poziţii de lingăi servili ai lui Militaru. Am fost trimis la Cluj, pe funcţie de locţiitor comandant de armată ”

Reporter: “Ce au făcut generalii de securitate în Marele Stat Major ? ”

“Au prezentat schemele de organizare ale unităţilor şi efectivelor pe care le aveau. Au integrat Securitatea în Armată. N-am fost prezent la arestarea lor. ”

Reporter: “Cum a căzut Militaru din funcţie ? ”

“Armata l-a dat jos. O destabilizase groaznic, începând cu avansări neregulamentare şi terminând cu măsuri aberante de aşa-zisă reorganizare. ”

«inapoi