Martie 21, 2019 14:54:54

Interviu dat de generalul Stefan Gusa domnului colonel Valeriu Pricina la data de 20 martie 1990

Vă spun că eu trebuia să mă adresez cumva Armatei, nu stiam cine mai e, cine nu mai e. Trebuiau să vadă că un ofiţer activ, cu care au lucrat, asta e parerea, este de partea poporului, a revolutiei. Nu ştiam situaţia exactă din toata ţară, vă daţi seama. Adică în oraşe puteau să fie fel de fel de situaţii. Or, trebuia să se ştie clar că Armata a fost şi vă rămâne alături de popor şi de revolutie, orice s-ar întâmpla.
Reporter: Să întrerupem aici povestirea noastră pentru că aş vrea că după momentul 22, al ajungerii dumneavoastă la Bucureşti, să realizăm în perspectiva imediată, apropiată, un alt material.
General Ştefan Guşă: Vă mulţumesc. Sigur că şi cele ce v-am spus până acum, să ştiţi, sunt foarte succint relatate. E, dacă vreţi, aşa, o trecere foarte rapidă în revista a unor evenimente. Cu amănunte se pot spune foarte multe.
Reporter: Ce voiam să vă mai întreb, poate oarecum în afara de subiectul pe care vi l-am propus eu de la bun început, doar o confirmare care ar putea lămuri multe. Mulţi oameni au spus că au văzut aici, în Bucureşti, maăini blindate acţionând împotriva mulţimii. Militarii spun că nu au fost ale noastre, cei de la Ministerul de Interne spun că ei nu au avut aşa ceva în dotare şi exista o confuzie. De câteva zile am primit şi noi o infor-maţie conform căreia, totuşi, la cererea Ministerului de Interne, pe la jumătatea anului trecut, au fost date nişte transportoare blindate acestei instituţii. În calitate de şef al Mare-lui Stat Major ,puteti confirma asta, că nu se puteau da fără ştirea dumneavoastă?
General Ştefan Guşă: Absolut. Imi pare rău că n-am fost întrebat mai devreme. În două rânduri s-au dat. E adevărat că eu ştiu numai de patru bucăţi. E vorba de transportoarele pe care le are şi Armata.
Reporter: Deci astea tip?
General Ştefan Guşă: Astea tip, pe care le are şi Armata. Ştiu că s-a făcut o cerere parcă prin...
Reporter: Prin martie, după informaţia noastră.
General Ştefan Guşă: Exact, prin primavara, să le dăm două transportoare, transferate de la Ministerul Apărării cu cerere, legal, nu e problemă pentru Miliţie mi s-a spus mie, mă rog, pentru Interne.
Reporter: Atunci nu era o problemă, puteau să ia orice.
General Ştefan Guşă: După aceea s-a mai venit cu încă o cerere pentru alte două. Reţin, dacă îmi aduc bine aminte, că s-au distribuit chiar de la fabrică, chiar de unde se făceau ele. Că trebuiesc amenajate pentru nevoile lor. Deci, în mod cert vă spun asta, pentru că există acte legale, nu-i nici un fel de dubiu că ei au dispus cel puţin de astea patru, dacă nu de mai multe, care sunt identice cu cele ale Armatei. Nu e nici un dubiu, vă spun.
Reporter: Ne întrebăm: ce s-o fi făcut cu aceste transportoare în noaptea de 21 spre 22? Dacă nu cumva acele transportoare care au fost văzute acţionând împotriva mulţimii, acolo unde au fost văzute, nu erau unu-două sau poate chiar toate cele patru care au fost transferate? Pentru că eu nu văd scopul pentru care ar fi putut fi cerute.
General Ştefan Guşă: Vedeti, n-as vrea să fac un proces de intenţie, dar este posibil. Cum se afirma acum despre Armata că a făcut, că n-a făcut sau ce-a făcut, este posibil, dar vă spun ceea ce este cert, că ei dispuneau de transportoare blindate, la fel cu cele ale Armatei. E interesant şi ar trebui lămurit ce-au făcut totuşi aceste transportoare, desi, după trei luni sau cât a trecut, vă fi foarte greu, dar oricum se vă afla adevărul, eu sunt convins.
Reporter: Vă mulţumim pentru participare şi ne propunem, foarte curând, o reîntâlnire pentru continuarea povestirii dumneavoastă privitoare la participarea, de asta data după ziua de 22, la conducerea organismului militar în primele zile de după răsturnarea dicta-torului.
General Ştefan Guşă: Incă o dată vă spun, şi la Timişoara ar mai fi multe de spus. Da. Şi eu vă mulţumesc foarte mult.
Reporter : Vă mulţumim !

« inapoi